Om oss

Zikaron är en förening som för vidare historier från Förintelsens överlevande för att se till att de aldrig någonsin glöms bort

På Förintelsens minnesdag den 27 januari 2013 hölls en minnesgudstjänst i Stockholms Stora Synagoga. Där höll en ung tjej vid namn Henrietta tal om antisemitism och hur hon tillsammans med sin bästa vän Nathalie gått ut i skolor och föreläst om Förintelsen för att se till att bekämpa den okunskap som mött henne just i skolan. I publiken satt några som tyckte att det Henrietta och Nathalie gjort var otroligt viktigt och något som borde fortsätta i större skala. Därefter startades föreningen Zikaron.

Zikaron betyder minne på hebreiska och symboliserar vår mission att Förintelsen aldrig ska glömmas bort. Under Förintelsen mördades 6 miljoner judar och miljontals andra personer endast på grund av deras religionstillhörighet, ursprung, sexuella läggning eller politiska åsikter. Genom att undervisa ungdomar om Förintelsens grymheter hoppas vi kunna bekämpa okunskap som leder till antisemitism och andra typer av främlingsfientlighet.

Zikaron erbjuder gymnasie- och högstadieskolor kostnadsfria föreläsningar om Förintelsen från judiska ungdomar i 18-30 årsåldern. Detta är ett sätt att ta över från de överlevande som inte längre har möjlighet att gå ut i skolorna eftersom de tyvärr redan gått bort eller blivit för gamla. Föreläsarna tar sina släktingars historia och för den vidare genom känslomässiga och informativa föreläsningar.


Har du frågor om oss? Läs gärna mer i vår FAQ. För övriga frågor och bokningar av föreläsare, vänligen fyll i kontaktformuläret eller mejla oss på info@zikaron.se