MÖT NÅGRA AV VÅRA FÖRELÄSARE

Adina Broström är 30 år och uppvuxen i Stockholm. Adina arbetar heltid på Stim och föreläser så ofta hon kan. Adinas mormor var från Rumänien och kom till Sverige efter att ha överlevt både Auschwitz och Bergen Belsen. Hennes morfar var från Polen och överlevde även han många år av ghetton och förintelseläger. I Adinas föreläsning väver hon samma sin egen berättelse om att vara tredje generationens överlevare, sin mormors mirakulösa överlevnadshistoria och känslan av att inte höra hemma. 

 

 

Natalie.jpg

Natalie Verständig är 30 år och kommer från Stockholm där hon arbetar som utredare på Statskontoret. Natalie föreläser om sin morfar, Samuel, som överlevde nio olika arbets- och koncentrationsläger under Förintelsen. Han befriades 1945 från Bergen-Belsen och fick därefter komma till ett land han aldrig hört talas om förut; Sverige. I sin föreläsning berättar Natalie en personlig historia om en ung man vars hela värld förintas, och som mot alla odds överlever och bygger upp ett nytt liv i ett nytt land. 

 

 

Isak Roth.png

Isak Roth är 26 år, uppvuxen i Stockholm och arbetar som digital specialist. Som barnbarn till Hala och David Rosenberg, båda från Polen, känner Isak ett stort ansvar att arbeta för att bevara och förmedla minnet av Förintelsen. Om morfar Davids mörka berättelse kan man läsa om i “Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” av Göran Rosenberg. Isak berättar därför den osannolika historien om sin mormor Hala Rosenbergs överlevnad, hur en ung kvinna förlorade mer än mänskligt tänkbart i Lodz ghetto, Auschwitz och Stutthof.

 

 

 

Aviva S.jpg

Aviva Katzeff Silberstein är 25 år och kommer från Stockholm. Avivas farföräldrar var från Ungern och kom till Sverige efter att ha överlevt förintelsen. Avivas farmor överlevde flera år i koncentrationslägret Auschwitz där hela hennes familj blev mördad.. Aviva kommer berätta om sin farmors liv; före, under och efter andra världskriget – för att vi aldrig ska glömma bort förintelsen och för att det aldrig får ske igen. 

 

 

 

David_Schreiber_1117.jpg

David Schreiber är 30 år och uppvuxen i Göteborg. David är advokat, arbetar med affärsjuridik på Front Advokater och föreläser så ofta han kan. Davids farfar var från Rumänien och kom till Sverige efter att ha överlevt Auschwitz och olika arbetsläger i Tyskland. Hans mormor flydde från Danmark till Sverige med fiskebåt över Öresund. I Davids föreläsning väver han samman sin farfars mirakulösa överlevnadshistoria, sin egen berättelse om att vara tredje generationens överlevare samt varför det är viktigare nu än någonsin att vi minns Förintelsen.

 

 

1488280_hanna-230.jpg

Hanna Mühlrad, 31 år - född och uppvuxen i Stockholm. Hon är doktor i nationalekonomi på Göteborgs Universitet och gästdoktorand på Stockholms Universitet. Hanna är barnbarn till tre överlevare av Förintelsen (morfar Michael, mormor Ethel och farfar Abraham). Under föreläsningen berättar Hanna om sin morfar Michaels livsöde, där eleverna får följa Michaels resa genom livet som börjar 1905 i Polen. Här beskrivs Michaels judiska familjeliv med fru och fem barn, den svåra tiden i ghettot, deportationen till och åren i koncentrationslägret Auschwitz samt slutligen befrielsen av det fasansfulla koncentrationslägret Bergen Belsen. Slutligen berättar Hanna om hur hennes morfar som enda överlevare efter 4 år av svält och tortyr i koncentrationsläger, finner styrka och påbörjar ett nytt liv i Sverige. Sammanvävt i historien, förklaras även nazisternas systematik, logistik och organisation som präglade och resulterade i det mest omfattande folkmordet (av judar, romer, homosexuella m.fl.) i modern historia. 

Daniel-Feinbaum.jpg

Daniel Feinbaum är 30 år gammal, född och uppvuxen i Stockholm. Daniel är jurist till yrket. Därutöver föreläser Daniel ofta för Zikaron. Berättelsen om Daniels mormor, Basia Gerson, är mycket speciell då Basia överlevde nära tre år i Auschwitz-Birkenau vilket är en nästan osannolikt lång tid. Daniel tar med åhörarna på en gripande och känslosam berättelse om de öden som drabbade Basia och hennes stora familj. Det är även en berättelse som vidrör viktiga frågor om förintelsen samt hur Basia träffade sin man Josef, tillika en överlevare, sedan hon kommit till Sverige.

 

 

alexandra-ekwall-600px-585x390.jpg

Alexandra Ekwall är 33 år och uppvuxen i Västerås. Alexandra arbetar som gymnasielärare i Huddinge. Alexandras mormor är från Polen och kom till Sverige efter att ha överlevt arbets- och koncentrationslägret Ravensbruk i Tyskland. Alexandras mormor var aktiv i kommunistiska motståndsrörelsen där hon bland annat agerade kurir. Hon hjälpte även andra politiskt aktiva och judar genom att tillverka falska identitetshandlingar. Alexandra förmedlar sin mormors vittensmål om förintelsens hemskheter samt en berättelse om mod och kampen för överlevnad.

 

 

Eliot.jpg

Eliot Moskowicz är 17 år, bor i Stockholm och är tredje generationens överlevande. Under Eliots föreläsning får man följa Eliots farmor och farfar under förintelsen. Man får höra om deras upplevelser från Lodz Getto. Man får under föreläsningen följa Eliots farmor och farfar steg för steg från att de föds ända till slutet. Vad som hände innan och efter förintelsen och hur deras liv för alltid skulle vara präglat av deras hemska upplevelser. Eliot tar också upp antisemitism och hur vi ska handskas med detta fenomen av hat. Eliots förhoppning är att eleverna får insikt i hur det faktiskt var att leva under förintelsen och varför det är så viktigt att aldrig glömma det som hände.

 

 

Helena.jpg
Emma.jpg

Helena Kryssman är 29 år och kommer från Göteborg där hon arbetar som kommunikatör på Västra Götalandsregionen. Helena föreläser om sin farmor, Manja, som överlevde både arbetsläger och koncentrationsläger under förintelsen. Manja var bara 15 år när hon och hennes syster Eva en dag blev upphämtade av två nazister som tvingade dom att lämna sin familj och sitt hem i Polen. Manja befriades 1945 från koncentrationslägret Bergen-Belsen och fördes med de vita bussarna till Sverige, till ett land hon aldrig hört talas om förut. Under sin föreläsning berättar Helena en personlig historia om sin farmors historia, upplevelser och minnen av förintelsen. .

 

 

 

Emma Emma Winroth är 20 år gammal och uppvuxen i Stockholm. Hon arbetar heltid på sin mammas cafe i det judiska kulturhuset Bajit i Stockholm och ska snart börja plugga på universitetet. Emma gillar att föreläsa och att se hur man kan med  en viktig historia kan förändra en människas hela syn på någonting- vilket hon försöker göra i sina föreläsningar. Emmas föreläsningar handlar om hennes mormor Ingeborg som överlevde förintelsen och kom själv utan sina föräldrar till Sverige vid endast 6 års ålder från Wien. Emmas mormors historia inkluderar också andra i hennes närhet som överlevde ghetton, förintelseläger och flykt. 

 

 

Helena2.jpg

Helena Trus är 36 år och uppvuxen i Stockholm. Hon är journalist på Aftonbladet och arbetar just nu med grävande nyhetsjournalistik. Hennes farfar Lejb kom till Sverige från Polen efter att ha överlevt åren som partisan. Farmor höll sig gömd under flera månader i ett stall för att sedan leva under falsk identitet i ett arbetsläger i Tyskland. Helenas föreläsning handlar främst om farmor Cyla, ett av de sista vittnena kvar i livet till Förintelsen, och väver ihop hennes liv under kriget men också hur upplevelserna präglar henne i dag. Helena reflekterar också över dagens antisemitismen i Europa och varför vi måste fortsätta berätta om Förintelsens överlevande. Kim till hemsidan.jpg

Kim Einhorn är 24 år och studerar till psykolog. I hennes föreläsning berättar hon historian om sin farmor Nina, med mod och ödesmakten på sin sida överlevde Nina och hennes bror förintelsen. Av alla tidigare judiska vänner och släkt var det efter kriget bara dem två kvar. Kim berättar även hur du är att växa upp som tredje generationens överlevande, hur deras historier genomsyrade hennes barndom, både i form av en återkommande ängslan för att förlora allt men även i form av en styrka att idag kunna leva som judinna i Sverige.