MÖT NÅGRA AV VÅRA FÖRELÄSARE
Kim Einhorn är legitimerad psykolog och bor i Stockholm. I sin föreläsning berättar hon historien om sin farmor Nina. Med mod och ödesmakten på sin sida överlevde Nina och hennes bror Förintelsen. Av alla tidigare judiska vänner och släktingar var det efter kriget bara de två kvar. Kim berättar också om hur det är att växa upp som tredje generationens överlevande, hur farmor och farfars historier genomsyrade hennes barndom, och gav henne både en återkommande ängslan för att förlora allt och en styrka att idag kunna leva som judinna i Sverige.
Alexandra Ekwall är uppvuxen i Västerås och bor i Stockholm. Hon arbetar som gymnasielärare i Huddinge. Alexandras mormor är från Polen och kom till Sverige efter att ha överlevt arbets- och koncentrationslägret Ravensbruk i Tyskland. Hon var aktiv i kommunistiska motståndsrörelsen där hon bland annat agerade kurir och hjälpte andra politiskt aktiva och judar genom att tillverka falska identitetshandlingar. Alexandra förmedlar sin mormors vittnesmål om Förintelsens hemskheter i en berättelse om mod och kamp för överlevnad.
Daniel Feinbaum bor i Stockholm. Han är jurist till yrket. Berättelsen om Daniels mormor, Basia Gerson, är mycket speciell då Basia överlevde nära tre år i Auschwitz-Birkenau vilket är en osannolikt lång tid. Daniel tar med åhörarna på en gripande och känslosam berättelse om de öden som drabbade Basia och hennes stora familj. Det är även en berättelse som vidrör viktiga frågor om Förintelsen och hur Basia träffade sin man Josef, också han en överlevare, sedan hon kommit till Sverige.
Leah Gorosch bor i Stockholm. Hon är fjärde generationens överlevande och berättar i sin föreläsning om hennes gammelmormor Zysla, som mirakulöst överlevde både arbets- och koncentrationsläger under Förintelsen. Berättelsen om Zysla är unik då fem av sex syskon i hennes familj överlevde. År 1945 kom Zysla tillsammans med sin syster till Sverige med de vita bussarna och bosatte sig sedan i Norrköping. Leah berättar också om vikten av att föra vidare historien för att motverka den antisemitism som är påtaglig i dagens samhälle.
Alexandra Hermelin Wolpert bor i Stockholm. Hon är tredje generationens överlevare och berättar sin morfar Tadeus' historia och hur han med hjälp av list och mod lyckades överleva Nazist-ockupationen av Polen. Alexandra berättar även hur han såg på livet efter Förintelsen både i Polen och i Sverige ,och om vikten av att föra vidare hennes morfars historia. Hon pratar också om innebörden av att vara judinna i dagens samhälle, och tyngden av att bära med sig sina släktingars fruktansvärda öden.
Aviva Katzeff Silberstein kommer från Stockholm. Hennes farföräldrar var från Ungern och kom till Sverige efter att ha överlevt Förintelsen. Avivas berättar sin farmor Ilis historia. Ili överlevde flera år i koncentrationslägret Auschwitz, där hela hennes familj blev mördad. Aviva berättar om sin farmors liv; före, under och efter andra världskriget – för att vi aldrig ska glömma bort Förintelsen och för att det aldrig får ske igen.
Helena Kryssman bor i Göteborg. Hon föreläser om sin farmor Manja, som överlevde både arbetsläger och koncentrationsläger under Förintelsen. Manja var bara 15 år när hon och hennes syster Eva blev upphämtade av två nazister som tvingade dem att lämna sin familj och sitt hem i Polen. Manja befriades 1945 från koncentrationslägret Bergen-Belsen och fördes med de vita bussarna till Sverige, ett land hon aldrig hört talas om förut. Under sin föreläsning berättar Helena en personlig historia om sin farmors upplevelser och minnen av Förintelsen.
Eliot Moskowicz bor i Stockholm och är tredje generationens överlevande. Under hans föreläsning får man följa hans farmor och farfar under Förintelsen. Man får höra om deras upplevelser från Lodz Getto. Man får under föreläsningen följa Eliots farmor och farfar steg för steg från att de föds ända till slutet. Vad som hände innan och efter Förintelsen och hur deras liv för alltid skulle präglas av deras hemska upplevelser. Eliot tar också upp antisemitism och hur vi ska handskas med det. Eliots förhoppning är att eleverna får insikt i hur det faktiskt var att leva under Förintelsen, och varför det är så viktigt att aldrig glömma det som hände.
Helena Trus bor i Stockholm. Hon är journalist på Expressen. Hennes farfar Lejb kom till Sverige från Polen efter att ha överlevt åren som partisan. Farmor höll sig gömd under flera månader i ett stall för att sedan leva under falsk identitet i ett arbetsläger i Tyskland. Helenas föreläsning handlar främst om farmor Cyla, ett av de sista vittnena kvar i livet till Förintelsen, och väver ihop hennes liv under kriget med hur upplevelserna präglar henne i dag. Helena reflekterar också över dagens antisemitism i Europa och varför vi måste fortsätta berätta om Förintelsens överlevande.